16. prosince 2010 v 12:13 |

AB_13_onsite_CZ

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
16. prosince 2010 v 12:13 |

AB_13_onsite_CZ

           


17. ledna 2013 | 20:00
v experimentální kavárně NOVÁ SYNTÉZA | Dukelských hrdinů 47 | PRAHA 7

                            20:00 All The Lonely Bitches | 
       20:30 Martin Smolka: Šeptá to... - Ť v interpretaci Boca Loca Lab | 
                    20:50  o.e.m. arts (Objects – Electronics – Music) | 
21:20 Boca Loca Lab: Vocal LAND | 
                                                  21:45 Baromantika |


.

0:00
/
0:00

All The Lonely Bitches 
http://www.atlb.org
http://soundcloud.com/atlb/atlb-live-k4

Zvuk i hudební struktury skupiny All The Lonely Bitches jsou určeny konfrontací jazzového přístupu k hudbě s přístupem elektronického experimentu. Tyto dva světy spolu různě komunikují: od racionální konverzace, přes otevřený konflikt zpět k překvapivé shodě, výměně zastávaných pozic atd. Docela klidně se může stát, že se operátor výpočetní techniky odlepí od monitoru, vzdá se pozice podlého narušitele hudebních pořádků a začne normálně postaru na trubku. A také se klidně může stát, že ten s tou kytarou začne vytvářet ještě podivnější zvuky, než dělal předtím onen operátor. 

Jestli je to improvizace nebo kompozice a co si o tom myslet, není vždy jasné. Společné je oboustranné lpění na "překonaných" i překvapivých žánrech, spojené s punkovou diverzí a láskou k chybám. All The Lonely Bitches 

Štěpán Uhlíř – kytara http://www.porg.cz/liben/lide/Uhlir.htm
Jan Záveský – elektronika


.

Martin Smolka: Šeptá to... Ť
Ť je první ze tří chystaných "téměř vokálních kompozic pro herce s mikrofony", zkomponovaných renomovaným skladatelem M. Smolkou přímo pro skupinu Boca Loca LAB.

Boca Loca LAB

Divadelní skupina, kterou v roce 2007 založil režisér a autor Jiří Adámek. Smyslem je realizace scénických forem, které v sobě propojují divadelní a hudební postupy. K výrazným rysům vytvořených projektů patří hudebně komponovaná struktura, minimalistické herectví, zvláštní přístup k jazyku (fragmentarizace slov, rytmizace textu, hra s poloabstraktními shluky slabik a hlásek) a využívání mikrofonů.
Takto vznikly projekty Tiká tiká politika (2006), Evropané (2008), Teritorium (2010) a Požár (2011). Dále scénická skica o popravě Saddama Husajnana Klikněte na video, původně vytvořená pro Český rozhlas. Pro rozhlas vznikla i verze Tiká tiká politika (vysíláno též v Německu, Rakousku a Francii). Série IMPRO koncertů (herci s mikrofony) je založená na hudebních a vokálních schopnostech herců.
Divadelní skupinu Boca Loca LAB tvoří základní tvůrčí tým (kromě Adámka dramaturgyně Martina Musilová a choreografka Zuzana Sýkorová) a pětice herců (Anna Kroupová, Pavol Smolárik, Vendula Holičková, Daniel Šváb a Petr Vančura). Všech pět absolvovalo Katedru alternativního a loutkového divadla (DAMU, Praha). 
Inscenace Tiká tiká politika získala Cenu za originální divadelní tvar (festival Kontakt v Toruni, 2009) a Cenu mezinárodní soutěže Music theatre now (hudbení sekce německé ITI, Berlín, 2008). Projekt Evropané získal Cenu pro nejlepšího mladého režiséra na festivalu MESS v Sarajevu (2012). Jiří Adámek získal mimo jiné Poctu Osobnost roku za realizaci několika hudebně-scénických kompozic a experimentálních projektů vokální performance i za teoretickou reflexi nových forem znělosti, festival Next Wave, 2007.

Účinkují: Vendula Holičková, Pavol Smolárik, Daniel Šváb, Petr Vančura


Boca Loca znamená španělsky a italsky „bláznivá, šílená, zbrklá ústa".
„Proud zvuků a slov, vycházející z úst herců, patří mezi poznávací znamení této divadelní skupiny. V projektu Tiká tiká politika ústa kuckají a škytají při proslovech politických leaderů. V Evropanech ústy procházejí apokalyptické výkřiky. V Teritoriu ústa chrlí seznam věcí, kterými se obklopujeme, abychom si vytvořili okolo sebe naše vlastní území. Někdy ústa bezradně mlčí. Jindy kňučí, řvou, sténají, naříkají. Boca Loca Lab je laboratoř divadla otvírajících se úst, divadla-koncertu, divadla-performance, multimediálního divadla, divadla slov a zvuků, geometrického divadla, divadla vzývání a zaříkávání." J.A.

http://jedefrau.org/en/boca-loca-lab.1/about-bll/


.

0:00
/
0:00

oΞΣ
o.e.m. arts [objects ' electronics ' music]
je česká umělecká skupina sdružující a propojující současné umělce z oblasti zvukové performance, animace a light designu. Inspirováni experimentálními formami umění na pomezí zvuku - hluku - ticha, se profilují především v oblasti zvukových performancí a instalací. Jsou proměnlivou sestavou s pevným jádrem.


music arts: Jan Trojan, Jakub Rataj, Jiří Lukeš, Ivan Boreš
video, profil design: Jan Kokolia, Lucie Fürstová
light design: Michal Horáček 


…Yerushalayim! /trojan - lukeš/
https://www.youtube.com/watch?v=k1Xi6hqAFQg&feature=g-upl 

WIND~ Chap I. /trojan - boreš/
https://www.youtube.com/watch?v=7vNzwtzJVhs&feature=g-upl 

~hrajem nehrajou /trojan - boreš/
http://soundcloud.com/jantrojan/hrajem-nehrajou


.

0:00
/
0:00

Boca Loca Lab: Vocal LAND 
Koncert členů skupiny Boca Loca LAB a hudebníka Mikoláše Růžičky (Republic of two). 
Herci – vokalisté vycházejí z dlouhodobě pěstované hlasové techniky na pomezí mluvy, zpěvu a rytmizovaného voicebandu. Zvuková krajina, kterou pomocí laptopu vytváří M. Růžička, je s hlasy herců v permanentním dialogu. 

Účinkují: Vendula Holičková, Pavol Smolárik, Daniel Šváb, Petr Vančura, Anna Kroupová a Mikoláš Růžička 

Koncept: Jiří Adámek
Zvukový design: Jan Veselý 

http://jedefrau.org/en/boca-loca-lab.1/about-bll/ 
 


.

0:00
/
0:00

Baromantika
www.baromantika.cz


Díky společnému setkání těchto hudebníků vznikla kritiky i posluchači vysoce ceněná poslední sólová deska Lenky Dusilové s názvem Baromantika. Beata Hlavenková již s Lenkou Dusilovou spolupracuje několik let, např. ve společném projektu s Clarinet Factory nazvaném Eternal Seekers. Producentské duo Tin Soldiers Viliama Béreše a Patrika Karpentského, v jehož hudební produkci vznikala právě zmiňovaná deska, má za sebou několik výrazných počinů jak jazzových, tak i z oblasti alternativní hudby či pop music.

Baromantika jako kapela navazuje na stejnojmenné desky Lenky Dusilové, kde se tito čtyři hudebníci podíleli na výsledném zvuku. Samostatný projekt těchto umělců pro Art radio bude reflektovat hudební svět všech zúčastněných bez většího důrazu na jednotlivé členy tohoto hudebního uskupení.

Účinkují: 
Lenka Dusilová – kytara, zpěv, elektronika
Beata Hlavenková – klávesové nástroje, vokály
Patrik Karpentski – elektrická a basová kytara
Viliam Béreš – klávesové nástroje, samply, kotle, vokály
Martin Novák – bicí, samply 


https://www.youtube.com/watch?v=pUINUEQc85w
http://lenkad.com/
http://beatahlavenkova.com/