30. srpna 2003 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Vilém Faltýnek & kol.: Poutník ze stresů světa uniká...

0:00
/
0:00
Vilém Faltýnek & kol.: Poutník ze stresů světa uniká...
02593829.jpeg
30. srpna 2003 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Vilém Faltýnek & kol.: Poutník ze stresů světa uniká...

[1623 Amsterdam - 2003 Praha]

autor: Vilém Faltýnek
interpreti textu: Vilém Faltýnek, Karel Černošek, Josef Rosen, Luboš Pavel
zvuková realizace: Michal Rataj

Koláž z textu, který byl poprvé vytištěn před 480 lety, se v tomto pořadu dostává do reálného akustického prostředí současného světa. Čtyři bývalí či současní studenti DAMU se vydali se stereomikrofonem a podtrhanou knihou J. A. Komenského do ulic, aby se pokusili číst a chápat starou alegorii v aktuálních zvukových souvislostech.

Rozhlasový výlet čerpá především z prvního dílu Labyrintu světa a ráje srdce. Závěrečným obrazem je posluchač vyzván k soukromému pokračování. Poprvé byl zvukový materiál uveden v rámci Pražského Quadrienalle 2003.

Snímek vznikal experimentální tvůrčí metodou, která klade důraz na to, aby interpret svůj výraz maximálně utvářel a inspiroval tím, co vidí a slyší kolem sebe. Tvůrci se pokusili natáčením tuto metodu ověřit. Ukazuje se, že takový do jisté míry improvizační přístup vyžaduje zvláštní dlouhodobou přípravu, jíž je nahrazena absence přípravy v okamžiku tvorby. Překvapivá je ochota slyšeného prostředí reagovat na podněty, které přicházejí od interpreta. Je-li připraven čtec, technik i technika, může se podařit záznam komunikace mezi minulostí a přítomností (budoucností?) v člověku i kolem něj. Všechny texty byly čteny v reálném prostředí a mikrofon jej zaznamenal současně s hlasem herce.

Autoři děkují Praze šesti červnových dnů (14. - 20. 6. 2003) za spolupráci.