29. března 2008 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Trainstory

0:00
/
0:00
Trainstory
Koleje, výhybka, rozcestí, volba, cesta
29. března 2008 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Trainstory

Trainstory je hudební textová koláž o útěcích, mizejících snech a hledání nových cest. Odehrává se ve vlacích mezi Prahou a Berlínem. Na trať se vydává trojice lidí, kterým něco nevyšlo nebo chtějí znovu něco zažít.

"Vlak patří ke střední Evropě, je to jeden z jejich symbolů. A tuhle krásnou trať znám nazpaměť z mých cest do Německa," říká spisovatel Jaroslav Rudiš, který text napsal s Alexem Švamberkem.

"Chtěli jsme příběh o vlacích, ve kterém by zněly zvuky vlaků a kde by bylo vidět, že se v něm potkávají cestující, kteří mají podobné problémy, ale navzájem o tom nevědí, protože spolu nekomunikují," dodává Alex Švamberk, který se skupinou S/M vytvořil hudební doprovod k textu.

Koncept: Alex Švamberk
Text: Jaroslav Rudiš a Alex Švamberk

hlasy: Zuzana Onufráková, Jaroslav Rudiš a Alex Švamberk

Hudba: S/M
Silvia Hromádková - hlas, efekty
Alex Švamberk - sampler, pružiny, efekty
Miroslav Posejpal - cello, baskytara, efekty
Jana Kneschke - housle, efekty


Hosté:
Hilary Binder - bicí
Kačkala - sbor
Ota Mandelík - zvukový poradce

S/M

S/M založili v prosinci 1996 bývalí členové industriální skupiny Suiciadal Meditations zpěvačka Silvia Hromádková a noisemaker a performer Alex Švamberk. Chtěli rozvíjet pojetí mateřského souboru, jehož vedoucí, "táta českého industriálu" Jaroslav Palát v roce 1995 tragicky zemřel.
Skupina se pohybuje mezi industriálem, noisem a dark ambientem. Vytváří zvukové stěny stěnami a hluky. Hlas zpěvačka je značně zkreslen použitými efekty, stejně jako samply a další nástroje, které se během let v instrumetáriu S/M objevily. V posledních letech ve skupině působí houslistka Jana Kneschke a Miroslav Posejpal, který střídá cello s baskytarou.
S/M se drží odkazu staré školy, nevyužívá počítače, ale sampler, jednoduché efekty pro kytaru, často analogové, a kovové perkuse.
Od roku 2003 do roku 2005 S/M doprovázeli japonského tanečníka butó Ryuza Fukuharu, s nímž vystupovali na festivalech v Polsku a v Rakousku i na Pražském Quadriennale. V rámci těchto vystoupení Alex Švamberk nejen hrál, ale také tančil. V roce 2005 vystupovali na Pražském Biennale společně s americkým kytaristou a noisemakerem a výtvarníkem Damianem Caterou, a nímž také nahrávali. Skupina se pravidelně účastní industriálních festivalů a akcí industriální hudby.

Silvia Hromádková a Jana Kneschke působí v čistě dívčí industriální skupině Violenta Projecta. Alex Švamberk a Miroslav Posejpal kromě S/M působí s finským trumpetistou Jarem Sermilou v triu Paraneuro, které se věnuje totální improvizaci a spojuje free jazz s elektronickou. Švamberk na perkuse také doprovázel duo Durman Posejpal.

Suicidal meditations měli velký vliv na českou a slovenskou industriální scénu, k jejich odkazu se hlásí především V.O.ID a Einleitungszeit, ale čerpají z něj i deathindustriální Napalmed.

Jaroslav Rudiš (1972)
je spisovatel a scenárista. Žije v Praze a příležitostně vystupuje s hudební skupinami U-Bahn a The Bombers.

Debutoval románem "rockových příběhů z berlínského metra" Nebe pod Berlínem (2002), za který obdržel Cenu Jiřího Ortena. Kniha byla přeložena do němčiny, polštiny a srbštiny, běloruštiny a bulharštiny. Velký úspěch přinesla komiksová románová trilogie Alois Nebel (2003-2005; společně s výtvarníkem Jaromírem 99; v roce 2006 vyšla kompletní v jednom svazku), která inspirovala vznik divadelní hry Alois Nebel (Činoherní studio Ústí nad Labem, 2005). Další hra Léto v Laponsku (2005; knižně 2006), napsal ji společně s Petrem Pýchou, získala Cenu Alfréda Radoka a Cenu Českého rozhlasu. V listopadu 2006 ji uvedlo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Tato autorská dvojice stojí i za divadelní hrou Strange Love (2007) o posledním fanouškovi Depeche Mode v Čechách (nyní ji uvádí Činoherní studio v Ústí nad Labem).
V roce 2006 vydal Rudiš román Grandhotel; podle námětu knihy Rudiš napsal pro režiséra Davida Ondříčka scénář ke stejnojmennému filmu. Na podzim 2007 vyšel jeho třetí román Potichu.

S německým spisovatelem Martinem Beckerem napsal rozhlasovou hru Lost in Praha, kterou na jaře 2008 uvede Westdeutscher Rundfunk v Kolíně nad Rýnem.

www.rudis.cz

Zuzana Onufráková
je mladá slovenská herečka, která pochází z Prešova. Absolventka DAMU, která studovala u Borise Rösnera a Evy Salzmannové.
Účinkuje v Činoherním studiu v Ústi nad Labem, kde začala už svou třetí sezónu. Účinkuje tam i ve hře Rudiše a Pýchy Strange Love. Hostuje také na třech pražských scénách v Divadle v Celetné, ve Studiu Ypsilon a v Divadle na Fidlovačce.

Kačkala

Kačkala je česko-americká vokální ženská skupina, která byla založena v roce 1999 v Táboře. Vedle koncertů v Česku v průběhu let 2001-2007 Kačkala uskutečnila šest evropských turné a v roce 2006 vydala ve spolupráci se Silver Rocket debutové album Vox, které se setkalo s četnými ohlasy v tisku i u publika a bylo nominováno na cenu Anděl v kategorii Alternativa.

Hilary Binder je s baskytaristou Chrisem Rankinem členkou amerického dua Sabot, které bylo založeno v roce 1988 v kalifornském San Francisku, a které v současné době žije a tvoří v Táboře.