03. dubna 2012 v 13:55 |
Administrační tagy: 

Tomáš Šenkyřík: Dear Kitty

0:00
/
0:00
Tomáš Šenkyřík: Dear Kitty
00509516.jpeg
03. dubna 2012 v 13:55 |
Administrační tagy: 

Tomáš Šenkyřík: Dear Kitty

Elektroakustiká kompozice je inspirována životem a deníkem židovské dívky Anny Frankové. Skladba se snaží zachytit velmi zvláštní atmosféru, která se vznáší "za" řádky knihy. Na jedné straně se zde zrcadlí Anna jako dospívající mladá dívka plná života, očekávájní a bezprostřednosti, na straně druhé stojí čtenář se svou historickou zkušeností. Tento fatální a jakýmsi způsobem skličující rozpor se stal hlavní hnací silou při tvorbě samotné kompozice.

Hudebně skladba vyvěrá s imaginární zvukové vrstvy, kterou jsem při četbě knihy objevoval. Posluchač zde zaslechne zvuky připomínající klapot psacího stroje, vzdálené ladění rádia, dýchání, šepot... Annina osobnost je zde rovněž vyjádřena hereckým vstupy Markéty Kalužíkové. V jejím podání zaznívají útržky myšlenek a pocitů, které Anna svěřovala svému deníku, své Kitty.

Tomáš Šenkyřík absolvoval v roce 1998 Filosofickou fakultu Masarykovy University v Brně - obor muzikologie. Od roku 1999 pracuje v Muzeu romské kultury, kde se zabývá studiem a dokumentací romského tradičního folkloru. Soukromě navštěvoval hodiny kompozice u Václava Riedlbaucha a dvakrát se zúčastnil kompozičních kurzů v Českém Krumlově. Zde pracoval pod vedením Marka Kopelenta, Philippa Manouriho a Helmuta Öringa. V roce 1998 vydal se svou kapelou Cymbelín debutové album u vydavatelství Indies. Jeho hudba je ovlivněna gregoriánským chorálem a lidovou hudbou - moravskou a romskou. Pravidelně spolupracuje s choreografkou Hanou Košíkovou. Pro ni složil například elektroakustickou kompozici Flat no. 50 (premiera 2005 Theatre of SEAD, Salzburg) nebo Vandrovali hudci (premiera 2007, festival Next step, Theatre Republic, Salzburg). Dále spolupracuje s tanečnicí a choreografkou Marijanou Savovskou. Pro její taneční představení napsal čtyřvětou skladbu 2010 (premire 2005, National Theatre of Macedonia).