27. dubna 2022 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Radim Hanousek: REAKCE K

0:00
/
0:00
Radim Hanousek: REAKCE K
REAKCE K
27. dubna 2022 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Radim Hanousek: REAKCE K

Multimediální hudební projekt postavený na nahrávkách konfiskovaných varhan v období padesátých let a živé performance hudebníků.

V červenci 2021 jsem v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Úsobrně v rámci projektu Reakce K zrealizoval rozsáhlý akustický průzkum varhan, které byly do Úsobrna tajně převezeny v 50. letech z vězeňské kaple brněnské káznice. Tato historická událost souvisí s tzv. Akcí K, jejímž cílem bylo zlikvidovat mužské řeholní řády.

Hudební skladatel, varhaník a improvizátor Peter Graham vytvořil různými technikami hry rozsáhlý hudební materiál, který zvukový tvůrce Jiří Suchánek zaznamenal v komplexní šíři – kromě šesti mikrofonů v různých konstelacích použil i kontaktní snímače připevněné na mechaniku pedálů a klaviatury varhan a získal tak detailní zvuk klapek, rejstříků a vzduchových měchů z různých míst uvnitř i vně varhan. Tento zvukový materiál posloužil k symbolickému návratu varhan na své původní místo prostřednictvím zvukové instalace, kterou doplnila  hudební performance ansámblu Dust in the Groove.

Skladba Reakce K je studiovým mixem varhanních nahrávek a zvukových improvizací hudebníků Dust in the Groove v rámci konceptuální partitury.


Viktor Pantůček - námět
Pavel Strašák - producent Káznice

Peter Graham - varhany
Žaneta Vítová - akordeon
Jana Vondrů - harmonium, hlas
Martin Opršál - marimba
Jan Přibil - trubka
Radim Hanousek - bc

Jiří Suchánek - záznam