31. srpna 2022 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Ondrej Kalužák: Tichá Pošta

0:00
/
0:00
Ondrej Kalužák: Tichá Pošta
Tichá pošta /// vygenerované AI Midjourney (midjourney.com) na základe hesla “twisted mindpalace of very confused person who is standing on the roof of a building”
31. srpna 2022 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Ondrej Kalužák: Tichá Pošta

Hudbu si dobře prohlédněte.
Užijete si ji déle, pokud ji budete přehrávat opakovaně.
Skladbu můžete opustit krokem stranou.
Její květ je žlutý.

Skladba Tichá pošta je pětivětá elektroakustická kompozice provádějící badatele / posluchače čtyřpatrovým domem až na střechu, přičemž jednotlivé věty představují jednotlivá patra domu, ve kterých získává badatel / posluchač informace a instrukce od průvodce. Prostor samotného domu reprezentuje jakýsi informační prostor, který má evokovat prostředí internetu a zejména sociálních sítí ve smyslu navození pocitů zmatení, nejistoty, a nakonec marnosti a bezmoci.

Skladba záměrně pracuje s širší paletou zvukových barev, syntéz či virtuálních nástrojů, pro navození dojmu různorodosti a také chaotičnosti online prostoru. V tomto smyslu uslyšíme i tradičně kýčovitéch hudební prvky.

Po technické stránce je skladba vytvořena primárně za pomocí softwaru Ableton Live s použitím soustavy skladatelem vytvořených Max/MSP procesů, které se starají o rytmické struktury a spektrální analýzu hlasu. Ze získaných dat jsou následně odvozovány pseudoorchestrální party či rezonanční efekty.

Ve skladbě se rovněž vyskytují prvky využívající HRTF filtrování (binaurální audio), ideální je poslech přes sluchátka.

Hudba: Ondrej Kalužák
Text: Kateřina Minaříková, Ondrej Kalužák
Voiceover: Kateřina Minaříková