27. července 2021 v 19:08 |
Administrační tagy: 

Lucie Vítková: Guts

0:00
/
0:00
Lucie Vítková: Guts
Nástroje pro skladbu Guts
27. července 2021 v 19:08 |
Administrační tagy: 

Lucie Vítková: Guts

Ve skladbě Guts pracuji s vnitřními prostory objektů a jejich rezonančními frekvencemi. Pomocí frekvenční analýzy získávám skupinu tónů, které ovlivňují tónový základ finální kompozice. Ve skladbě pracuji s melodiemi, drony, vrstvami, glissandy a hlasy, kterými tvořím jednotlivé vztahy mezi objekty v rámci hudebního prostoru.

Skladba se odvíjí od dvou módů, které jsem našla během Watermill Center rezidence na Long Islandu v dubnu 2021. První mód se skládá z rezonančních frekvencí nádoby, kterou vytvořila americká keramička Bonnie Lynch, druhou nádobou je pohřební urna (cca 1000-1400, Tolima), která byla dovezena z Kolumbie. Během rezidence jsme se s OPERA Ensemble zabývaly předměty v rámci tamní sbírky a dopad koloniálních praktik na objekty, které byly odděleny od své původní kultury. V Guts tedy kombinuji a rozezvučuji všechny tyto frekvence, které jsou útrobami předmětů, se kterými chci navázat dialog. Tónové sady jsou hrány jako dronové struktury na klávesy a akordeon, a také je interpretuji jako melodický bas na syntezátor (KORG Volca Bass).

Dále ve skladbě hraji na plechovky od jídla, které často používám při improvizacích s hlasem. Do plechovek vkládám drobné předměty, jako například mušle a mince. Když se hlasem naladím na rezonanční frekvenci plechovky, tak se tato frekvence rozezní a rozhýbá předměty uvnitř, které pak způsobují distorzi. Z plechovek jsem vyrobila nový nástroj trojúhelníkového tvaru, který násobí znějící frekvence – někdy rezonanční frekvence jedné plechovky rozezní sousední a způsobí multifonický efekt. Hlas také používám k rozezvučení různých druhů papíru, které vibrují a filtrují můj hlas. Kromě hlasu, ve skladbě používám i dechový nástroj hičiriki, kterým hraji dovnitř plechovek jako do rezonátorů. Všechny vrstvy prolínám a dávám do vztahu, abych vytvořila intenzivní celek, který evokuje komplexnost lidského nitra.