27. ledna 2021 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Lucie Páchová: Voissage

0:00
/
0:00
Lucie Páchová: Voissage
dummy head na voissage
27. ledna 2021 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Lucie Páchová: Voissage

Voissage je akusmatická kompozice prozkoumávající nové perspektivy zvuku pomocí jednoduchého autorského konceptu - zvukové masáže hlasem skrze rozhlasové vysílání.

Pro poslech binaurální kompozice prosím použijte sluchátka!

 

Jaké asociace v nás vyvolává slyšet lidský hlas? Dokážeme zvuk hlasu vnímat bez vazby na jeho zdroj? Jaké jsou možnosti intimity vznikající mezi zdrojem zvuku a jeho posluchačem? A jakou roli při tom hrají nuance vzdáleností a prostorových konstelací? Jak velká je vzdálenost mezi naším pravým a levým uchem a jak to ovlivňuje náš způsob slyšení a percepci zvuků? Jak často máme možnost slyšet něco opravdu zblízka? Tak zblízka, že se nás to skoro dotýká. A znamená větší blízkost větší intimitu?

Voisagge je imerzivní zvuková masáž hlasem, určená pro poslech s pohodlnými sluchátky. Jen tak bude přizpůsobena pouze vašim uším. Je zaznamená binaurálně, aby interpretace skutečného prostoru byla pro sluchový vjem co nejvěrnější. Skrz jednotlivé fáze a masážní techniky vás hlas provede terénem sluchového aparátu, jeho ohyby, zákoutími a spoji mezi pravým a levým uchem. Tichými zvuky promasíruje ušní bubínky, vyváženými frekvencemi rozvibruje sluchové kanálky a jemnými tlaky z různých vzdáleností prověří pomyslné spojnice mezi oběma ušima. Jednoduché masážní pomůcky poslouží k modulaci prostoru mezi hlasem a vaším uchem.

Specifický zážitek sluchové masáže si vyladíte individuálním nastavením hlasitosti. Nechejte své uši napínat pozorností a střídavým napětím a uvolněním zvyšujte jejich pružnost. Nebo si jen zavřete oči, pohodlně se uvelebte a bezmyšlenkovitě se oddejte nevyzpytatelnému prostoru hlasové masáže.