30. března 2022 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Lucia Kašiarová & Tomáš Vtípil: Kvantový řev

Lucia Kašiarová & Tomáš Vtípil: Kvantový řev
Vědcům se podařilo spárovat sadu povrchem se šířících kvant zvuku s umělým atomem a zachytit je pomocí systému ultramalých kovových pásků
30. března 2022 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Lucia Kašiarová & Tomáš Vtípil: Kvantový řev

Zvuková kompozice Kvantový řev je transformací konceptu prostorové performance do rozhlasového prostředí. Vznikla v autorském duu mimožánrového hudebníka a tanečnice, která skrze konkrétní tělo vytváří prostor, v němž neexistuje minulost ani budoucnost. Prostor, ve kterém lze na malou chvíli společně čelit nevyslovitelnému, nedořečenému, neuchopitelnému.

Kvantový řev je jedna s iterací dlouhodobé spolupráce Lucie Kašiarové a Tomáše Vtípila. Na počátku “Kvantového řevu” stojí jejich scénické performance jako “Eau de vie” nebo “Mnohodinec", přímo pak vychází z materiálů nahraných v městském prostředí Vídně pro zvukovou instalaci “Schönberg For Free / Garbage Music” (Tonspur MQ Wien). V meta-fyzické rovině skladby se objevují některé aspekty a principy kvantové mechaniky. Autoři se chápou provázaností elementárních částic z různých míst a časů podobně, jako tomu je v některých kvantových jevech. Performerka Lucia Kašiarová se stala jakousi částicí, která pulzuje svým tělem na dvou místech zároveň. V ulicích Vídně a ve studiu Českého rozhlasu. Stejně jako dvě uši propojují zvuk, ta dvě skutečná místa spojuje nehmotné zvukové vlnění Tomáše Vtípila, aby se pak přetransformovalo ve vlnění radiové, které jde za hmotu a je schopné se projevit i na druhé straně vakua. Dualitou hmota vs. vlnění se inspiruje aleatorně pojatý dětský sbor. Exteriérové nahrávky ve skladbě figurují jednak v surové podobě s minimálními zvukovými úpravami, jednak v časových posunech (time-stretch a time-lapse). Studiové party jsou nahrány technologií binaurálního záznamu, což činí kompozici zvlášť vhodnou k poslechu kvalitními sluchátky.