27. listopadu 2010 v 0:05 |
Administrační tagy: 

Jiřička & Ježek: Bratrovrah aneb Václav a Boleslav

Jiřička & Ježek: Bratrovrah aneb Václav a Boleslav
02175041.jpeg
27. listopadu 2010 v 0:05 |
Administrační tagy: 

Jiřička & Ježek: Bratrovrah aneb Václav a Boleslav

„Zdaliž není Václav podoben měsíci, Boleslav mračnu atd.“Text: Karel Hynek Mácha Režie, dramaturgie: Lukáš Jiřička Hudba, zvuková realizace: Martin Ježek Účinkují: Anita Krausová, Anna Synková, Martin Dusbaba, Hynek Chmelař

Text pojednání k dramatické básni Bratrovrah aneb Václav a Boleslav nebyl za života Karla Hynka Máchy publikován a ani v podstatě publikován být nemohl pro svou nedokončenost, délku a fragmentárnost. Radioartová kompozice Bratrovrah je vůbec první realizací Máchova textu, který spíše představuje hrubý nástin možných situací, zárodky monologů i dialogů či popisů prostředí a rozdělení divadelní hry na klasických pět jednání.

02175039.jpeg

Tak jako Bratrovrah představuje Máchovu skicu či určité básníkovo „ladění“ možného dramatu s vlivy Shakespearovy a Byronovy poetiky, radioartová kompozice je nasycena laděním orchestru či klavíru romantických skladeb.

S Martinem Ježkem jsme se rozhodli zaplnit bílá místa z Máchova příběhu, který v jistém smyslu, ale s obrovskou básnickou licencí zpracovává známou svatováclavskou legendu, zvukovými událostmi jiného řádu - vybranými nahrávkami z archivů ČRo, anketami se staroboleslavskými občany nahranými během pošmourného nedělního dopoledne po mši a zákazníky v nedaleké v Normě, vláčilovskými vichry a už existujícími rozhlasovými dramaty. Fragmentární drama i legenda ne nepodobná mýtu snesou vše. A ona bílá místa jsou u Máchy zásadní, neboť Mácha v nich zamlčuje nám známé historické události a dává tak prostor k vlastní interpretaci. Tichem, prázdnem, pomlkou stimuluje imaginaci, která je schopna možná až příliš banální historickou skutečnost vidět v jiném a mnohem dramatičtějším světle. Text jsme záměrně ponechali v úplnosti. Nevypustili ani řádku. Nebylo to ani nutné, protože jich sám Mácha napsal velice málo. Tak, jak se na romantika se zálibou v ruinách a fragmentech slušelo.

Text: Karel Hynek Mácha
Režie, dramaturgie: Lukáš Jiřička
Hudba, zvuková realizace: Martin Ježek
Účinkují: Anita Krausová, Anna Synková, Martin Dusbaba, Hynek Chmelař

02175044.jpeg