26. března 2005 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Ivan Palacký: Deník Hedy

0:00
/
0:00
Ivan Palacký: Deník Hedy
02593848.jpeg
26. března 2005 v 0:00 |
Administrační tagy: 

Ivan Palacký: Deník Hedy

Hudba, dokumentační nahrávky a zvukové koláže: Ivan Palacký, F.Tilzer Ivan Palacký (kytara, MD, loop machine, hračky) Florian Tilzer (preparovaný klavír) Další hudební nástroje: ozvučovací software pro nevidomé Winmonitor, šicí stroj, hrací strojky, hrací panna, kávovar, slepecká hůl. Nahráno 25.-26.2.2002 v bezbariérovém divadle Barka v Brně Zvuk: Broněk Šmid Mix: Ivan Palacký Mastering: studio Střelice

Dvacetiminutový remix zvukového dokumentu z představení divadla pro vidící i nevidomé diváky KIOSK, který byl v roce 2002 vydán na CD v produkci divadla a internetového labelu Parasite. Představení samotné sestává z jevi tního čtení esti stránek deníkových zápisků nevidomé Hedy zachycujících její my lenkové pochody během jedné hodiny.

Zvukový dokument se příliš nezabývá dějem, ale sonickou atmosférou četných zkoušek, kterou kombinuje se záznamem představení. Hudba, kterou přímo na pódiu vytvářeli Florian Tilzer a Ivan Palacký se vyvíjela postupně s jednotlivými uvedeními, dávajíc do popředí tu kompletně improvizované části, tu pasáže fixní. To odkazuje k tomu základnímu, v čem se zdá být práce s nevidomými herci přínosem - ke zvláštnímu vnímání času, které nevidomí do inscenace přinesli. Ti totiž potřebují pro jednotlivé běžné úkony, kterým se všichni dennodenně podrobujeme, různou míru času, jinak se na rozmanité banální akce připravují a signály, které je spouštějí, k nim přicházejí přirozeně odjinud, než je běžné pro vidící. Zvuková orientace probíhá v jiném čase než ta vizuální. Proto se během představení střídaly v podivném rytmu pasáže nehybného klidu s jakýmsi organizovaným chaosem. Toto je na vlastním zvukovém dokumentu je tě zvýrazněno doplněním rozšafných promluv herců a terénních nahrávek pořízených v okolí divadla nebo na cestě na představení.

Divadelní představení bylo uvedeno několikrát v průběhu roku 2002 v bezbariérovém divadle Barka v Brně - Králově Poli a v říjnu téhož roku na divadelním festivale Vakrepülós v Budapešti.

Osoby a obsazení v původním divadelním představení
Heda: Monika Hanousková
Tygr, Lojza: Milan Brabec Medvěd Mirek: Josef Pepíno Fiala
Loupežník, Pavel: Martin Chrástecký
Matka, čarodějnice: Jana Minaříková
Kouzelník, Dušan: Jiřík Novotný Skřítek
Zuzana: Zuzka Vojtková
Kočička, Věrka: Kristýna Perglerová
Učitelka: Eva Růžičková
Vodník, Zdenka: Jana Zahradníková

Tanec: Michal Gigimov, Veronika Kolečkářová, Martina Musilová, Lucie Sendlerová, Zuzana Sendlerová
Scénář, zápisky: Anna Palacká
Internát "holky": Monika Hanousková, Jana Minaříková, Hana Najtová, Eva Růžičková
Internát "kluci": Jiřík Novotný Milostné psaníčko: Pepíno

režie: Anna Palacká, Eva Růžičková