24. března 2016 v 11:08 |
Administrační tagy: 

Christina Kubisch, Christopher Williams: Groundwave Rondo (Magnetic traveling)

Christina Kubisch, Christopher Williams: Groundwave Rondo ...
03549166.jpeg
24. března 2016 v 11:08 |
Administrační tagy: 

Christina Kubisch, Christopher Williams: Groundwave Rondo (Magnetic traveling)

Spolupráce mezi skladatelkou a zvukovou umělkyní Christinou Kubisch, která se zabývá fenoménem elektromagnetické indukce již od 70. let minulého století, a hráčem na kontrabas a zvukovým umělcem Christopherem Williamsem, který podobné skryté světy objevil teprve v roce 2007.

Ve starém slovníku z roku 1912 je pojem "Reise" (cestování) definován slovy "přesuny ke vzdáleným cílům". Dnes je stejný pojem vnímán spíše optikou digitálního cestování, než skutečnou fyzickou zkušenností. Naše cesta do České republiky v říjnu 2015 byla obojím.

Cestovali jsme mezi "vzdálenými" místy, která jsme před tím neznali - vlakem, tramvají, lanovkou a pěšky. A cestovali jsme také mezi různými realizami: přirozenými zvuky, světy elektromagnetických polí a světy rádiových vln. Vyzbrojeni speciálními sluchátky, které umožňují naslouchat elektrickému proudu, a krátkovlným rozhlasovým přijímačem, který přijímá rádiové signály přerušované jízdou vlaků, jsme dva dny poznávali různé způsoby cestování.

03570589.jpeg

Seděli jsme tiše, pohybovali se kolem, pasivně naslouchali a aktivně snímali zvuky polohováním našich nástrojů ve všech směrech; navštívili jsme malá města, vesnice, les i hory. Výlet nás zavedl z Berlína do Liberce, přičemž jsme většinu času strávili v meandrech mezi německým Saskem a severními Čechami. Zajímavým aspektem nahrávání byla náhlá proměna našeho vnímání každodenní reality. Intenzivní neviditelné vlnové délky kontrastovaly s pohledy do pokojné a občas uniformované krajiny, anebo s vlakovými kupé, v nichž cestující zpravidla zažívali zcela jinou zvukovou krajiny, než my sami. Uvědomili jsme si, že kolem nás existuje bezpočet realit, které nás obkloují a které normálně nevidíme, nebo neslyšíme. Groundwave Rondo (Magnetic Travellin) je rozšířením tohoto dobrodružství, této zkušennosti s dvojí realitou.

Struktura kompozice vychází z průběhu samotné dvoudenní cesty. Končí příjezdem na liberecký Ještěd - domov rozhlasových vysílačů.

Některé části skaldby jsme vytvářeli společně, jiné individuálně improvizovali jako překvapení pro druhého. Williamův kontrabasové improvizace (instrumentální cesta sama o sobě) dává kompozici jakýsi rámec, pevný bod celé narace uvnitř intenzivní a jaksi věznící zkušennosti a přivádí posluchače zpět do zvukové reality, kterou poznává. Občas.

03570590.jpeg

Terénní nahrávky: Christina Kubisch and Christopher Williams, 2015.
Kontrabas: Christopher Williams, 2016.
Nahrávání kontrabasu: Eckehard Güther, 2016.
MIX: Christina Kubisch and Christopher Williams, 2016
Zvukový mistr: Eckehard Güther, 2016.