25. května 2012 v 13:43 |
Administrační tagy: 

BBNU: Magic Flute

0:00
/
0:00
BBNU: Magic Flute
02638810.jpeg
25. května 2012 v 13:43 |
Administrační tagy: 

BBNU: Magic Flute

Mozart a la bažant, Mozart nadivoko, Mozart sedmi vůní, Mozart na roštu, Mozart na zeleném pepři, Mozart s nádivkou, Mozart v těstíčku, marinovaný Mozart, voňavý křehký Mozart, Mozart kung pao, Mozat a la Stroganoff, Mozart v rosolu a ulice vyplavené mořem pavlovovských slin.

Ani Birds Build Nests Underground neunikli pokušení projet se na této husté, medově plynoucí vlně na svých kolesových plavidlech a přijali zakázku na vystoupení s mozartovskou dekonstrukcí v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Byla to teplá májová noc, jako by z nebe sám pan Mozart hlídal její mléčně hladký a voňavý průběh.

Mozart a jeho bílá paruka. Mozart dětská superstar. Mozartův zadek vystrčený na císařpána. Mozartovské orgie v Bertramce. Mozartovy koule. Mozartův rudý kabátek. Mozartovská lehkonohost. Mozart na pohlednicích. Mozart v každodenním koncertním programu. Mozart rozmělněný mlýnskými kameny šuntových reedic. Mozart psáno na každém druhém CD a LP v jakémkoli hudebním obchodě, turistické kanceláři, frcu, s rokokovou malůvkou na obalu ze špatného papíru. Mozart jako nutná součást existence uvnitř mapy Rakouské říše. Mozart látková výměna. Mozart sůl. Mozart vzduch. Mozart pracovní příležitost. Mozart všeobjímající. Mozart roztříštěný na tisíce lesklých flitrů sněžících z amplionů restaurací a letišť. Mozart ambient.

Vzhledem k instrumentáři a povaze své hudby se Birds Build Nests Underground rozhodli přetvořit Mozartovu Kouzelnou flétnu vylisovanou do černých drážek vinylových elpíček. Praskání desek coby pozadí přehrávání se stane stejně důležitým, jako popředí záměrně nahraných zvuků. Mozart absolvuje další část své sinusovité dráhy: z génia v popředí evropské hudby byl stažen do pozadí muzaku. Nyní exhumován zpět do centra všeho dění. A v rámci přetvoření z rukou BBNU bude zase tak trochu upozaděn - postaven na roveň chřestotu ošoupaných desek a proměněn v hudební styl, jehož název je odpovídající ilustrací makabrózní monumentality Mozartova roku - dark ambientu.

www.bbnu.eu

0:00
/
0:00