Barbora Tomášková

Barbora Tomášková

Barbora Tomášková

Slovenská hudební skladatelka Barbora Tomášková rozvíjí dráhu sólové performerky s využitím elektroniky, živé elektroniky v kombinaci s „object trouvé“, nalézajíc jeho hudební potenciál, ale i s vlastními DIY zvukovými objekty, které sama navrhla a zkonstruovala během studií na Vysoké škole výtvarních umění v Bratislavě. Vystudovala kompozici na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a také na Escola Superiora de Música e Artes do Espetáculo v Portu.

Se zaměřením na technologii a živou elektroniku si vyvíjí hudební nástroje pomocí programování, které využívá během sólových vystoupení, ale i v komorní hudbě. Spojením těchto dvou oborů – klasické akustiky s elektronikou, staví digitální systémy určené pro performance, které poskytují prostor pro improvizaci a tedy otevřenější způsob interpretace i notový zápis partitur.

Hudební praxe, které se věnuje je široká – byla členkou souborů VENI academy (získání 1. ceny na Radio Head Awards – Nahrávka roku 2013), VENI ensemble, hostovala v Dunami ensemble, věnovala se taky interpretaci soudobé a experimentální hudby. Spolupracuje s tvůrci dokumentárních a animovaných filmů, které na evropských festivalech vyhráli mnoho ocenění. Podílý se také na skládání hudby pro divadelní a taneční projekty. Její hudba byla uvedena v evropských zemích na festivalech mladé soudobé hudby (Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Česká republika, Portugalsko, Španělsko, Gruzie).

https://barboratomaskova.com