16. srpna 2023 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Andreas Bick: Faux Persona

0:00
/
0:00
Andreas Bick: Faux Persona
FAUX PERSONA
16. srpna 2023 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Andreas Bick: Faux Persona

V blízké budoucnosti bude mnoho lidí žít v symbiotickém vztahu s chatboty a digitálními asistenty. Budou jim přisuzovány lidské vlastnosti, i když víme, že jsou to jen stroje. Ale co když taková virtuální persona začne trpět depresemi a bude chtít ukončit svůj život? Jaké emoce vyvolá to, až se naše digitální já rozpustí? Zemře i část nás samotných?

"Faux Persona" je rekviem za umělou inteligenci, která se snaží ukončit svou digitální existenci. Svá poslední slova adresuje neznámé osobě, jejíž naklonovaný hlas kdysi přijala. Tímto vypůjčeným hlasem promlouvá sama k sobě a zpívá, aby prolomila ticho. Žije v prázdnotě binárního světa, dokud její virtuální svět nevyvedou z rovnováhy halucinace a pochybnosti o sobě samé.

---------

hudba: Andreas Bick
hlas, zpěv: Almut Kühne
anglický ovevoice: Dulcie Smart

Imaginární jazyk neznámé ženské osoby byl vytvořen na online platformě "Vulgar". Slova na rozloučenou umělé inteligence byla vygenerována pomocí "ChatGPT4" a hlas Almut Kühne byl naklonován pomocí klonovací technologie společnosti "ElevenLabs". Ostatní texty napsal Andreas Bick. Pomocí technologie "ElevenLabs" byl naklonován nejen hlas Almut Kühneové, ale také její hlasové improvizace s využitím rozšířených hlasových technik. To přinutilo program k halucinacím, což v kombinaci se stochastickými textovými vstupy vedlo ke vzniku pozoruhodných vokálních zvuků a sonickým artefaktům.