03. dubna 2012 v 14:35 |
Administrační tagy: 

Andre Bartetzki: JAZVUK

0:00
/
0:00
Andre Bartetzki: JAZVUK
00573660.jpeg
03. dubna 2012 v 14:35 |
Administrační tagy: 

Andre Bartetzki: JAZVUK

Když jsem dostal objednávku na tuto skladbu, začal jsem nejdřív sám pro sebe dělat průzkum toho, co by vlastně bylo jako potenciální zvukový materiál zajímavé, jestli nějaké zvuky z Prahy, nebo z jejího okolí, co by prostě mohlo fungovat jako "český zvukový materiál" a při těchto svých průzkumech jsem úplně náhodou narazil na česko-bavorskou internetovou stránku s jazykolamy.

Výchozím materiálem pro JAZVUK se tak staly nahrávky velmi známého českého jazykolamu "Strč prst skrz krk", který namluvila Lenka Župková, a také řada dalších venkovních snímků z ulic, které jsem nahrál v mých oblíbených ulicích v dubnu 2007 v Praze.

Tu velmi technickou českou větu, která se skládá pouze z velmi "ruchových" fonémů, tu jsem postupně rozložil na jednotlivé hlásky, z nichž jsem potom pomocí granulační syntézy vystavěl několik charakteristických "zvukových scén". Tak vznikly čtyři části, které jsou vyklenuté nad jednotlivými čtyřmi slovy onoho jazykolamu.

Reálné zvuky ulic, které se vyznačují především hlasy znějícími v mnoha světových jazycích, se vždy postupně transformují do surrealistických zvukových ploch vytvořených z oněch hlásek jazykolamu.

Celá kompozice je pak jakási hra s reálnými a imaginárními zvukovými prostory, akustickými perspektivami a vzdálenostmi.

http://bartetzki.de