Pavel Novotný: Ptáci. Básníkova vzpomínka na dětství v paneláku 80. let

3. březen 2024

Verše ze sbírky Zápisky z garsonky básníka, germanisty a performera Pavla Novotného. Kniha byla oceněna ve výročních knižních cenách Magnesia Litera v kategorii poezie v roce 2021. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Pavel Novotný, Olga Stehlíková
Připravila: Olga Stehlíková
Režie: Vít Malota
Natočeno: 2021

Pavel Novotný (1976) je český básník, performer, tvůrce radioartu, germanista a překladatel, který vede katedru germanistiky na Technické univerzitě v Liberci. V roce 2020 přišel v nakladatelství Trigon s dvojicí básnických sbírek s texty autobiografického charakteru.

Zápisky z garsonky i Dědek představují vzpomínky na dětství v paneláku 80. let i v nehostinném prostředí prarodičovské vily. Z knihy Zápisky z garsonky vybíráme rozsáhlou báseň Ptáci zachycující něco z povahy i podstaty celé knihy. Byť vybírat z celku knihy, která je spíše souvislým příběhem než běžnou sbírkou nezávislých básní, je ošidné, protože souvislý obrázek o matce, dědovi a synovi, jejich životech, takzvaném vývoji, totiž bytostných proměnách a vztazích si čtenář může utvořit až po dočtení každé z knih.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio

Související