Hra na uši oceněná tvůrčím stipendiem Karl Sczuka Preis 2019

16. červenec 2019

Ve čtvrtek 11. července v německém Baden-Badenu rozhodla nezávislá porota v čele s bývalou německou ministryní kultury Christinou Weiss o vítězích letošního ročníku mezinárodně uznávané soutěže KARL SCZUKA PREIS. Významné ocenění získala textově-zvuková kompozice Hra na uši z Českého rozhlasu, kterou v loňském roce natočili Jiří Adámek a Ladislav Železný.

Jiří Adámek: Hra na uši. Poslechněte si hru oceněnou tvůrčím stipendiem Karl Sczuka Preis 2019

Jiří Adámek: Hra na uši (koláž)

Slova, věty a tvrzení namísto postav, jejich řetězení, rozvíjení i vzájemné popírání místo děje. Zvukově-hudební meditace, při které se doporučuje nechat uši otevřené. Poslechněte si kompozici inspirovanou dílem brněnského konceptualisty Jiřího Valocha, která zvítězila na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2019 v kategorii Drama a minulý týden byla oceněná tvůrčím stipendiem Karl Sczuka Preis 2019.

Karl Scuka Pries je považována za nejprestižnější ocenění v oblasti rozhlasové tvorby využívající prvky radioartu, rozhlasového dramatu a různých zvukových a hudebních struktur v akusmatické kompozici. Cenu od roku 1955 pravidelně uděluje odborná porota na půdě německého rozhlasu SWR. Mezi laureáty jsou autoři a autorky zvučných jmen, jako např: Mauricio Kagel, Luc Ferrari, Gerhard Rühm, John Cage, Heiner Goebbels, Heiner Müller, Friederike Mayröcker, Pierre Henry, Ferdinand Kriwet, Christina Kubisch nebo německý autor s českým jménem Jan Jelinek.

Dosud se v žádném ročníku soutěže české produkci nepodařilo postoupit do finále a získat ocenění. Letos se v konkurenci 74 příspěvků z celkem 17 zemí prosadila textově-zvuková kompozice Hra na uši, kterou pro Český rozhlas napsal a režíroval Jiří Adámek, autorem zvukové a hudební realizace je Ladislav Železný. Inspiraci našli v díle brněnského konceptualisty, básníka, kurátora a teoretika umění Jiřího Valocha. Hra na uši byla poprvé odvysílaná 25. září 2018 na stanici Vltava v dramaturgii Renaty Venclové.

Stipendium Karl Sczuka Preis není prvním oceněním, které Hra na uši získala, v dubnu obsadila 1. místo v kategorii Drama na Prix Bohemia Radio 2019.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.